dimarts, d’abril 01, 2014

Creació d’activitats interactives amb SMART Notebook 11

Aquest dimecres passat va tocar taller de Creació d’activitats interactives amb SMART Notebook 11 amb l'Eugeni Chàfer*, Consultor Educatiu SMART a Catalunya, i responsable de formació d’Audiovisuales Data SL. (AV&D) i del bloc de Systemika (@Systemika1), el centre de formació d’AV&D (@AV_Data)



Un taller força interessant i ple de novetats en el que hem pogut veure una beta de la versió 14 del Notebook. Aquesta nova versió, que està a punt de sortir, seguirà sent gratuit per al compradors d'una pissarra SMART però s'amplia la possibilitat d'accedir-hi per subscrició a usuaris de pissarres d'altres marques i, a més, existirà una versió 'Premium' anomenada Advantage.

Imatge: @delia_gamez
La versió bàsica anomenada SMART Notebook Classroom serà gratuita per als usuaris de pissarres SMART i es podrà comprar per a ser utilitzada amb pissarres digitals d'altres marques. A més inclourà un any gratuit per provar la nova llicència SMART Notebook Advantage amb tot un seguit de complements: SMART Response VE, el nou SMART Notebook Math (connector de GeoGebra),  Xtrem Collaboration,  el nou llàpis editor de tinta, eines 3D… així com suport i actualitzacions gratuïtes. Aquí podeu veure alguns d'aquests elements.

Tant d'una opció com de l'altra hi haurà la versió Site que permetrà ser utilitzada per tot un centre o organització.
Al llarg del taller hem anat veient diferents funcionalitats i eines poc conegudes del Notebook 11 i un avançament d'algunes de les utilitats que incorporarà la versió 14.

Una de les primeres funcionalitats del Notebook 11 que hem repassat, i que no és gaire coneguda, és la possibilitats de crear grups de pàgines. D'aquesta manera podem tenir més organitzada la nostra presentació.


La possibilitat de treballar amb fons (una imatge que queda com a fons de la nostra presentació i amb la qual no podrem interaccionar) i temes (que a més d'una imatge de fons també inclou un determinat estil de text) i de crear-ne de nous (Format | Tema | Crea un tema nou...)


Les possibilitats de modificar les propietats de les eines que podem seleccionar a partir de la barra d'eines ens van permetre jugar una estona, per exemple utilitzant imatges o objectes de les nostres presentacions per a utilitzar-les amb el llapis creatiu. A més del llapis inclosos en la versió 11 del Notebook, la versió 14 afegirà  dos nous llapis: el pinzell i Text Pen. Aquest darrer permetrà reconèixer textos i editar-los, afegint i eliminant fragments, inserint-ne de nous o substituint paraules. Ho podeu veure en el vídeo següent:


Altres possibilitats van anar passant davant nostre com l'opció d'incloure un navegador en una pàgina d'un fitxer de Notebook i predeterminar la pàgina web que hi volem mostra.

Una altra de les funcionalitats a les que vàrem dedicar una estoneta són les Lesson Activity Toolkit, de les quals podeu accedir a un manual amb aquest enllaç, tot un clàssic. 

El Lesson Activity Toolkit var ser el primer material integrat al Notebook que permetia crear activitats interactives en flash. Tot i que per defecte s'instal·la en anglès, és pot baixar una versió en diferents idiomes (entre ells el castellà) des d'aquesta pàgina i incorporar el contingut personalitzable en qualsevol idioma.


El Lesson Activity Toolkit, a més de les conegudes Activities inclou una sèrie de recursos com ara les Tools (globus que exploten mostren el que contenen a l'interior, daus configurables, cronòmetres en forma d'explosius, etc.) que podem configurar i afegir a les a les pàgines del fitxer que anem creant .



Des de la versió 11 de notebook també tenim disponibles les Activity Builder, a la pestanya de complements, que d'una manera senzilla ens permet ens permet dissenyar objectes que admeten o rebutgen objectes, com pode veure en el vídeo següent.

http://www.youtube.com/watch?v=XVwcyfJzAtA

De fet, des de la versió 11, el notebook és capaç de llegir en html5, cosa que permet que altres persones o institucions, diferents als desenvolupadors del Notebook, creïn aplicacions que s'integren en el notebook. Aquí és on s'esperen més novetats en la propera versió de pagament del Notebook 14.

Això ha permès que es desenvolupin tota una sèrie de widgets que podem trobar a http://exchange.smarttech.com/ a l'apartat de widgets. Aquests widgets els podem descarregar i incorporar als nostres fitxers de notebook, previ crear un compte a la la pàgina d'Smart.

Val la pena donar-li un cop d'ull i revisar tots els Widgets que podem afegir als fitxers de Notebook.

De fet això és un canvi de filosofia en el desenvolupament del Notebook per part d'Smart, l'Smart Ecosystem Network, que ha afavorit la creació d'una comunitat que desenvolupi Widgets, de manera que es creïn materials i recursos, ja siguin de pagament o gratuïts que s'integrin en el Notebook.




Les possibilitats que ens ofereix el reproductor de vídeo que incorpora el programari d'Smart i les opcions d'enregistrar accions tant dins com fora del Notebook que podem realitzar l'enregistrador van ser algun dels darrers temes que vàrem tractar.



Tot això va deixar pas a una estona en la que els assistents vàrem poder experimentar amb les diferents eines presentades amb l'assessorament de l'Eugeni que va anar resolent tots els dubtes


*Agraeixo a l'Eugeni la revisió d'aquest post